Pamiętam jak podróżując po Indiach przy każdej nadarzającej się okazji piłam sok z młodego kokosa. Napój ten ma bardzo łagodny, lekko słodkawy smak i niedający się z niczym pomylić kokosowy aromat. Fanom tego egzotycznego orzecha na pewno przypadnie do gustu. A ci, których nie przekona podniebienie, może ulegną wpływowi rozsądku – okazuje się bowiem, że świeża woda kokosowa ma wiele właściwości prozdrowotnych. A ponieważ od jakiegoś już czasu młode kokosy pojawiają się w polskich delikatesach, może warto po nie sięgnąć.
W krajach tropikalnych wodę kokosową stosuje się od stuleci. Powszechna jest tam wiara w jej moc leczenia wielu schorzeń. Najcenniejsza pochodzi ze stosunkowo młodych, około pięciomiesięcznych owoców. Wraz z upływem czasu, gdy kokos dojrzewa, woda zamienia się i ma inne właściwości. Woda kokosowa jest sterylna i bogata w minerały, elektrolity i inne substancje odżywcze niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Poniżej znajdziecie powody, dla których warto sięgnąć po świeżą wodę kokosową.
- Dobre źródło elektrolitów
Elektrolity i minerały zawarte w wodzie kokosowej idealnie nawadniają organizm. W krajach tropikalnych zdarza się, że woda z kokosa, ponieważ jest sterylna, wykorzystywana jest jako kroplówka. W przypadku intensywnych ćwiczeń warto sięgnąć po nią zamiast po specjalne napoje dla sportowców – woda kokosowa zawiera średnio 294 mg potasu i zaledwie 5 mg glukozy na szklankę. Tenisista John Isner jest przekonany, że to właśnie woda kokosowa utrzymuje go w idealnej kondycji podczas długich turniejów, nawet, gdy warunki pogodowe są wyczerpujące. W 2002 roku przeprowadzono badanie w celu określenia, jaki płyn najlepiej nadaje się, by nawodnić organizm po treningu. Osiem osób ćwiczących w warunkach wysokiej temperatury miało w ramach nawodnienia spożywać wodę, wodę kokosową lub standardowy napój sportowy. Wyniki badań pokazały, że wszystkie te napoje nadają się do spożycia po ćwiczeniach, jednak to właśnie woda kokosowa okazała się spośród nich powodować najmniej objawów ubocznych – nie występowały mdłości, uczucie pełności czy dyskomfort żołądkowy tak jak miało to miejsce w przypadku dwóch pozostałych napojów.
- Obniża ciśnienie krwi
Badanie przeprowadzone w 2005 r. wśród osób z nadciśnieniem pokazało, że spożywanie wody kokosowej przez 2 tygodnie obniżyło u nich ciśnienie skurczowe o 71 %, natomiast rozkurczowe o 29 % w porównaniu z grupą kontrolną (pijącą „zwykłą” wodę). Wysoka zawartość potasu wskazuje na duży potencjał wody kokosowej w redukowaniu ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Zawiera antyoksydanty
Jak zapewne każdy z nas wie, wolne rodniki szkodzą naszemu organizmowi. Żeby tym szkodom zapobiec, lub je zminimalizować, warto sięgać po przeciwutleniacze. Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazały, że woda kokosowa zawiera antyoksydanty unieszkodliwiające działanie wolnych rodników. W jednym z nich u szczurów z uszkodzeniem wątroby konsumujących wodę kokosową zmniejszył się stres oksydacyjny w porównaniu w tymi, które jej nie spożywały. W innym badaniu szczury najpierw karmiono dietą bogatą we fruktozę, następnie zaś wodą kokosową. Okazało się, że pod wpływem tego leczenia zmniejszyła się ilość wolnych rodników, ciśnienie, poziom trójglicerydów oraz poziom insuliny.
- Wspiera trawienie i metabolizm
Woda kokosowa zawiera w swym składzie wiele naturalnie występujących enzymów bioaktywnych oraz błonnik wspierające procesy trawienne. A sprawne trawienie to optymalne wykorzystywanie pobieranych składników odżywczych oraz niezakłócona eliminacja zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Upośledzone trawienie może doprowadzić do wielu nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak chociażby ospałość, problemy ze skupieniem, brak energii czy wysypki skórne. Dlatego dbajmy o nasz układ trawienny, między innymi wspierając go wodą kokosową.
- Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
Kamienie nerkowe powodują ból i mogą prowadzić do poważnych powikłań. Picie wody kokosowej jest idealną metodą chroniącą nas przed ich powstaniem. Kamienie tworzą się ze złogów skrystalizowanych minerałów i soli. Częste epizody odwodnienia sprzyjają ich powstawaniu – gdy objętość moczu jest mniejsza, jest on bardziej kwaśny. A kwaśne środowisko jest idealne dla krystalizowania się niektórych minerałów zawartych w moczu, zaś ich stopniowa akumulacja prowadzi do powstania kamieni. Woda kokosowa, która jest idealnym środkiem nawadniającym, dzięki wysokiej zawartości potasu zapobiega tworzeniu się większych kryształów, a tym samym – kamieni. Szczególnie panów zachęcamy do spożywania wody kokosowej ze względu na tę korzyść – kamienie występują u nich trzy razy częściej niż u kobiet.
Zaskakujące wydaje się, że osoby z cukrzycą mogą, a nawet powinny, spożywać ten słodki i przepyszny napój. Okazuje się, że zgodnie z badaniami woda kokosowa jest idealnym środkiem w leczeniu cukrzycy. Jej spożywanie obniża poziom glukozy we krwi, a ponadto zapobiega powstawaniu zakrzepicy pojawiającej się często u osób cierpiących na tę dolegliwość.
- Obniża cholesterol i trójglicerydy
Badanie z 2006 r. pokazuje, że szczury spożywające wodę kokosową mają zmniejszone ryzyko zawału. Woda kokosowa podawana szczurom na wysokocholesterolowej diecie zmniejszała poziom całkowitego cholesterolu, trójglicerydów i cholesterolu LDL. Badacze spekulują, że te korzystne właściwości mogą wiązać się z wysoką zawartością potasu, magnezu i wapnia w tym napoju oraz elektrolitów jakże ważnych dla zdrowia serca.
- Woda kokosowa dla urody
Warto też wodę kokosową wykorzystywać zewnętrznie do pielęgnacji cery i włosów. Jest ona źródłem naturalnych cytokin wspomagających różnicowanie się komórek i zatrzymujących procesy starzenia się skóry. Bogata w antyoksydanty, minerały i kwas laurynowy równoważy, wzmacnia i nawilża tkankę łączną.
Jeśli jeszcze nie jesteście fanami wody kokosowej to zachęcam Was do zakupu młodego orzecha – jestem przekonana, że smak Was przekona!
Bibliografia:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10674546
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12056182
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15892382
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24141413
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22900330
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24835026
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22449517
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26146124
http://link.springer.com/article/10.1023%2FB%3AQUAL.0000040363.64356.05
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17004906